Tuesday, May 11, 2010

abah, emak, mama, saya mahu kahwin.

kata2 kat atas tu hanya mampu diluahkan di sini, dan dalam hati kecil ini ingin mereka membaca dan mungkin juga tak ingin mereka membaca. kalau nak diluah sendiri memang jauh lagi la. mungkin tahun depan atau tahun2 depan lagi. haha.

bukan nak menggatal mahupun berangan, tapi aku pun tak tahu nape ntah ramai je kawan-kawan perempuan aku yang cam gatal nak kahwin, lagi2 bila dah masuk tahun tiga. aku tak paham tol, sesape leh jelas kan? kalau yang laki lak, bese2 je, wat cam tak kesah. mungkin bukan sebab tak nak. tapi tak mampu. dari segi nafkah batinnya memang mampu, dari segi nafkah zahirnya mungkin masih dirangka-rangka.

sekarang dah tahun 2010, dah 5 tahun aku tinggal kan zaman sekolah. dah ramai gaklah kawan2 aku yang telah berumah tangga. harap korang sume bahagia bersama pasangan hidup korang. minta tips sikit camne nak collect duit nak kahwin. haha. duit ni yang problem ni, kita tak habis-habis lagi study, camne nak collect duit? nak berniaga, tak tahu nak niaga apa, nak kerja part time, malas, nanti penat da tak study lak. alasan je kan semua ni. kalau nak sangat usaha jelah. tapi lagi best kalau mak bapak kita tolong support. haha.

sampai bila lah nak diorang support. haish. kawan aku kata cikgu dia pernah suh kira, brapa agak2nya kos yang parent kita guna untuk besarkan kita. dia kata dia kira, jejak gak lah 1 juta. leh jadi jutawan, kalau kawan aku tu tak lahir. haha. aku lum kira lagi, nanti2 lah kira.

orang kata, ni orang katalah, nak kahwin guna banyak duit. tol ke? kenapa nak guna banyak duit lak? kalau guna banyak sangat, tak mampu nak uruskan persiapan nak kahwin, bilanya mampu kita nak kahwin ni? dah tak sabar dah nak melepaskan nafsu serakah. haha.

kalau orang tanya aku, aku jawab x susah. ada duit sikit, wat mas kahwin, pastu duit hari2 nak bagi makan minum, cukuplah kan. tapi setelah berfikir-fikir dan menjalankan sedikit survey, mana ada lagi orang nak camtu. sume nak wat majlis, tak besar pun kecik2. ada yang lagi sudi kahwin dulu, nanti2 dah 2,3 tahun kumpul duit baru nikah pun ada. tu pun nikah ngan orang lain. sian 2nd hand user tu.

lagi satu yang aku tak bape paham, leh ke duit hantaran tu di kira ikut kelulusan seorang perempuan itu? apa rasionalnya? lagi, kalaulah kita ni dah couple ngan perempuan ni lama da, sejak zaman sekolah lagi, leh tak kita minta hantaran tu harga sama ngan lulusan sekolah, sebab sepanjang dari sekolah sampai ke u tu lama tu. dah bape banyak dah kita laburkan kat dia. haha.

entry kali ni bukanlah nak membincangkan sangat perkara di ats, sebab aku percaya, kalau lelaki tu dah sayang sangat kat pempuan tu, brapa banyak pun dia akan try dapatkan. dan kepada ibu bapa gadis2 jelita pula, tolonglah sikit kaum adam ni untuk mendapatkan cinta suci, syurga cinta. janganlah letak tinggi-tinggi sangat ye.

entry ni sebenarnya nak membincangkan tentang procedure2 untuk berkahwin. ni prosedur orang melayu dan islam lah. kalau prosedur jabatan agama pun leh letak gak, kalau ada yang tahu. tak pahamlah aku, apa tu merisik, bertunang, hantaran, cincin2 dan segalanyalah. apakah perlunya, dan apakah kepentingannya menjalankan prosedur2 tersebut.

kalau abah, emak dan mama terbaca, nak inform terus pun leh gak, tapi jangan riso, nanti saya tanya anda semua ye. bile agak2 saya dah ready dan agak2 bile saya dah gatal sangat nanti. haha.

10 comments:

moyu said...

haha...
gatal...
nafsu serakah je yg die pkr...
psl hntrn 2 bncg kt2 da...
xyah blog...
huhu

~ar!eyko san~ said...

haha..style gak.statement daud..
melepaskn nafsu serakah?oppsss..
tp kn srg ni..sume bnde nk gune duit kot..bkn skt..byk kot =)) pape pn gud luck =))

DAUD said...

la, apa korang g tengok nafsu serakah tu,
lain yang orang minta, lain yang korang jawab e.
haha.

saya nak tau prosedur,
nnt baru kite bincang2 pasal nafsu e.

moyu said...

haha...
psl nafsu pun nk bincang ngan 1 dunia..
pe la..
huhu
ala...
step die risik, tunang then nikah...
pas2 wat la majlis...
tunang x wajib, nk skip pun leh...
xnk pun tunang klu lame2...
de org wat risik skali ngan tunang...
x pernah dgr lg la stakat ni org skit risik...
risik mmg kn kot...
just tny2 stuju x nk kwen...

daud said...

klu dah tau dah mmg stuju?
haha

Khairul Anuar Mohamed said...

daud. pergi thailand lepas tu kawin tak sampai 2k. beli laa cincin kat danau buat tanda..
amacam? nak aku ushakan tiket bus?

moyu said...

ko wat dl la kerol...
citer pnglmn ko dl...
huhu

daud said...

ok la usha kn,
tapi aku ngan ko la g,
jgn bw mereka2. haha

athirah said...

dauddddddddddddddddddddd

daud said...

nape ko trex?