Thursday, July 28, 2011

Bukan Safee Sali

Safee seorang lelaki yang gagah, berbadan sasa, rambut terpacak. Hobinya bermain bola sepak, bola padang boleh, futsal pun boleh. Kalau dah gian sangat, layan Play Station berjam-jam pun jadi. Dan posisi yang digemarinya adalah penyerang. Tapi dia bukan Safee Sali.

Selain dari bermain bola, safee juga suka bergaya. Bak kata pepatah biar papa asal bergaya. Di sebabkan gayanya yang berlagak kaya itu jugalah dia berjaya memikat gadis cantik jiran sebelah. Tapi jangan buruk sangka, Safee ni bukan kaki perempuan, dia setia pada yang satu. Segala kemahuan aweknya dipenuhi. Tiap pagi hantar pergi kerja, tiap petang jemput dari kerja naik motor EX5 warna belang hitam kuning. Bukan sebab peminat fanatik harimau malaya, Tapi sebab papa, mampu beli sikit je cat kuning. Terpaksa lah belang-belangkan.

Disebabkan suka main bola jugalah Safee ni gemar memakai spender. Dia tidak berkenan dengan perkembangan fesyen masa kini. Pakai boxer. Dia cakap pakai spender lagi best. Tak goyang-goyang. Posisi statik. Jadi masa berlari kejar bola, tidak berayun ayun. Tambahnya lagi, lebih earodinamik.

Jadi macam biasa, Safee ni kerja syif malam, balik je terus buka jeans dan spender ganti pakai kain pelikat. Lalu dia pun tidurlah dengan bergayanya dan diiringi dengkuran irama melayu. Satu hari tu, baru je lepas zuhur, dan dia baru je terlelap 15 minit, awek dia call, cakap tak sihat. Minta hantar ke klinik. Sayang awek kan, gagahkanlh juga badan ni, sarung jeans, basuh muka dan merempit. Dari jauh tengok macam dia tengah tunggang rimau.

Dalam perjalanan nak pergi klinik ni, banyak pulak trafic light. Apa ke pelik, semua nya merah. Lagi pelik bila semua orang usha awek dia. Satu trafik light dia wat bodoh je. Dia memang tau awek dia cun. second trafik light, dia dah mula panas da. Motor sebelah tengok awek Safee, then tengok Safee plak. Atas bawah.

"Dah kenapa kau usha awek aku? Tau la awek aku cantik, tak puas hati aku dapat dia. Kalau berani meh la lumba. Sape kalah belanja ais krim. Panas-panas ni sedap gak makan ais krim. Esok lusa dah pose da, tak dapek nak makan tengah-tengah hari cam gini. Ada bran?"

"Lek la brader, kitorang bukan usha awek lu. Kitorang usha tu." Kata penunggan moto sebelah sambil menjuihkan mulutnya. Dah macam mulut ikan dah jadinya.

"Tu mane? cube tunjuk guna jadi, ko kudung ke?"

Disebabkan suara Safee kuat sangat, semua penunggang motor turut usha mereka. Lalu penunggang motor sebelah tu pun tunjuk ke kaki Safee dan berkata.

"Tu, Lu punya spender ada sangkut dekat kasut Lu."

Semua orang tengok, semua orang bantai gelak.

Lampu hijau je, terus Safee pecut lelaju, meninggalkan orang lain. Baru dia teringat, rupanya dia buka jeans dan spender tu skaligus. Jadi sebenarnya spender tu ada tergantung dengan jeans tu. Patut tadi dia caari spender tak jumpa. Rupenya spender yang patut kat kangkang, dah pindah kat kaki.

Malu giler beliau. Awek beliau pun malu, lalu break sekejap. Tapi sebab rindu, diorang sambung bercinta balik.

Ikan lumba-lumba (part 2)


Batu ikan lumba-lumba itu masih lagi erat digenggam oleh Rin. Biar dalam tidak sedar dibedah para doktor, hadiah pemberian Bo, tetap bersama Rin mengharungi detik getir itu.

Sebulan terlantar di benua asing. Hanya batu ikan lumba-lumba itulah yang menjadi teman dan perangsang bagi Rin menjalani program fisoiterapinya. Dan kini Rin telah pulang, bersedia untuk kembali bertemu Bo.

Seperti dahulu, Bo tetap dengan hobi peliknya, mengutip batu-batu di anak sungai depan rumah Rin. Kadang-kadang bukan hanya batu yang dipegang oleh Bo, tahi kucing, ayam, monyet dan manusia juga terpegang olehnya. Bila rasa lembik-lembik dia akan hidu dullu. Jika busuk baru dia basuh tangannya. Rin hanya memandang dengan penuh minat. Gelagat Rin mengusha Bo di perhati ibunya, lalu ibunya menyarankan agar Rin pergi menegur Bo.

"Hai." Tegur Rin kepada Bo.

Kerana terlalu khusyuk mengutip batu, Bo terkejut dan terjatuh. Habis basah sebahagian seluar dan bajunya. Teruja Rin melihat Bo yang basah. Darah Rin kini tertumpu di pipi gebunya. Blushing. Dan dengan cool Bo berdiri berhadapan dengan Rin, yang sememangnya menjadi pujaan hatinya.

"kenapa awak pakai topeng ultraman?"

"saya malu"

"Tak payah lah malu, saya nak kawan dengan awak, bukan dengan ultraman. saya benci ultraman, saya suke dinasor."

"Ok, saya buka topeng, tapi kenapa awak suka dinasor, tak suka ultraman?"

"Sebab, ultraman bunuh dinasor, habis semua pupus."

Mereka berdua terus berbicara sehingga senja. Matahari terbenam menjadi saksi pancaran kasih mereka.


Monday, July 25, 2011

Mimpi ngeri

Malam tiba lagi, dan malam ini tidak seterang kala malam bulan mengambang. Dengan berbantalkan bantal getah asrama yang kenyal keras itu, Abu melelapkan matanya. Cerita-cerita hantu yang didengar dari senior bersimpang siur mencari ruang dalam kotak khayalannya. Bagi menenangkan jiwa yang gundah gulana, Abu menyumbat telinganya dengan earphone dan membiarkan mp3nya memutarkan ayat-ayat suci al quran.

Tak sampai 5 minit Abu dah berdengkur da. Mendengar sahaja dengkuran si Abu, senior-senior pun terus mengambil beberapa selimut dan cadar junior lalu mengikat kaki dan tangan Abu di setiap penjuru katil. Maka terkangkanglah si Abu bagaikan hendak dirogol, diseksa gayanya.

Senior Abu yang paling buruk parasnya mengeluarkan topeng hantu, yang lebih kurang sama buruknya dengan muka dia. Lalu berbekalkan telekung yang dicuri dari surau perempuan, dia menyamar menjadi hantu dan senior-senior yang lain bersembunyi. Tanpa fikir panjang, senior hantu terus menyergah Abu. Abu terjaga dan menggigil ketakutan.

"Abu, matilah kau Abu, Aku datang nak cekik kau sampai mati."

Abu cube lari, tetapi disebabkan telah diikat, dia hanya mampu meronta-ronta.

"Jangan la cekik aku wei hantu. Ko tak nampak ke ada ayat kursi kat locker aku tu" Abu berkata dengan suara terketar-ketar. Nasib baik sebelum tidur tadi dia da kencing, kalau tak mau basah tilam tu.

Mendengar saja akan hujah Abu, semua seniornya ketawa terbahak-bahak. Dan Abu pun lega, sebab itu bukanlah hantu, hanya senior bertopengkan hantu. Apabila senior-senior tu blah meninggalkan Abu yang masih terikat, Abu pun sambunglah tidurnya. Namun cerita Abu bukan berhenti di sini. Ada cerita yang lebih mengerikan.

Beberapa minit sebelum azan subuh. Tika Abu masih lagi di alam mimpi. Dia pergi merayau-rayau sekitar kampung mencari awek untuk di usha. Tiba-tiba perutnya memulas, apa lagi, Abu pun pergilah ke semak. Toleh kanan, toleh kiri, orang tak da, kambing pun xda. Lalu mencangkunglah Abu.

Teran, punya teran, punya teran. Secubit tahi pun tak terkeluar. Ape sembelit agaknya. Tapi banyak je buah-buahan yang dimakannya. Sayur-sayuran lagi lah banyak, Jus rumput pun dia bedal time main ragbi petang-petang time hujan. Jus rumput yang campur lumpur tu. Sedap, rase cam kerbau.

Setelah sekian lame, sampai penat meneran, Abu terjaga. Oh, mimpi rupenya. Lalu Abu check bontot beliau. Nasib baik tak terkeluar.

Cuti takkan indah tanpa kamu

Tadi aku cuti,
Dan esok nanti kerja,
Tapi tadi tiada erti,
Hanya ahad yang tidur sendiri,
Semuanya kerna ketiadaanmu disamping ku.

Monday, July 18, 2011

tuan punya badan sudi tak?




Tengok la cerita pendek di atas, tengok dua dua. Suka lagu latar dan lakonan diorang sangat mantap. Lagi satu suka pantun dia.

bintang bukan sebarang bintang,
bintang kejora tidak terpanjat,
datang bukan sebarang datang,
datang kami membawa hajat.

bintang kejora menjadi kenangan,
kenangan indah sudah tersurat
datang lengkap dengan rombongan
apakah hajat maksud tersirat.

walau ribut datang melanda
bunga tetap harum baunya,
sebelum dimula adat petanda,
adakah bunga sudah berpunya.

semangat pendekar berapi-api,
pencak silat hebat langkahnya,
mekar elok dijaga rapi,
setahu saya bunga ditaman belum berpunya.

teruna merantau merata-rata,
hati tetap pada sidara,
kalau begitu bagai dikata,
eloklah kita mulakan bicara.

Di curi dari beautiful nara

Wednesday, July 13, 2011