Thursday, January 27, 2011

Cinta Taubat

Facebook kini sudah seceria dulu. Tiada lagi kata gurauan, madah rindu dan kasih sayang yang bisa buat hati K berbunga-bunga tetapi mata orang lain berbulu-bulu. Orang yang ditunggu tiada juga online dan segala tag tiada juga berbalas. Kemanakah Z menghilang? Sibuk dengan pelajarannya atau pun sedang bermadu asmara dengan si Mat Saleh tinggi bogel tapi berstokin?

Kemanakah kau pergi Z? rintih K bersama air mata. Makannya tiada selera, tidurnya tiada lena, mandinya tiada wajib kerana mimpinya tiada basah.

Dalam duka dalam gundah, K gagahi jua jari jemarinya menekan telefon menghubungi ibu Z. Biarlah segalanya terlerai hari ini juga. Kerana penantian itu sungguh menyakitkan, contoh terdekat, menanti giliran berak di tandas asrama. K memang pernah tercirit kerana penantiannya terlalu lama, membuatkan otot kolonnya tidak bertahan.

"Hello mak cik, saya bakal anak menantu mak cik ni"

" Siapa? anak hantu? aku takda pulak bela hantu, yang dulu tu aku da buang da."

"Saya bukan hantu, saya K lah. Balak anak mak cik, si Z yang comel loteh tu. Saya nak tanya ni, kenapa Z dah 2, 3 hari tak contact saya. Saya risaulah. Berat saya makin kurang ni, Z tak minat orang kurus-kurus."

"Oh, K rupanya. cakaplah betol-betol. Z dia masuk hospital kat US sana. Sebab tu dia tak contact kamu."

Telefon bimbit yang dipegang, terlepas dari tangan K, lalu pecah berderai. Begitulah juga hati K, berderai sama sekali. Derainya bukan kerana kecewa, tapi derai kerisauan. Iphonenya yang telah pecah, dibiarkan begitu sahaja, dibukanya pintu peti sejuk dikeluarkan setin Tiger. Beli sempena Promosi tahun baru cina (Diskaun 10%). K menangis semahunya. Ketika dia mahu membuka arak tersebut, dia terlintas untuk bertaubat dan menangani masalah ini mengikut lunas-lunas islam.

Malam itu, K bertaubat. mendirikan solat sunat taubat, kemudian solat sunat hajat bagi mendoakan keselamatan Z di seberang lautan. Tepat jam 3 pagi waktu malaysia, laptop K mengeluarkan bunyi buzz. Walaupun baru bertaubat, tapi K masih lagi mementingkan YM nya itu dari terus khusyuk bermunajat kehadrat ilahi.

Nampaknya doa K terus termakbul. Rupanya, Z yang mengebuzzny tadi. bukan main gembira dia. terloncat-loncat sehingga terlondeh kain pelikat. Nasib tiada siapa yang nampak, kalau ada nyah yang nampak, mahu ternoda K malam ini.

"sayang busuk kanda sihat?"

"sihat je, ni baru balik dari hospital. sorilah tak beritahu u. betry BB i ni kong."

"tak pelah yang penting baby sihat.Dah sihat kan?"

"Memang sihat je, baby pergi hospital temankan kawan je. bukan baby yang sakit."

"Cis, menyesal aku menyesal tadi. tak jadi aku nak bertaubat nasuha." Gumam K dalam hati.

20 comments:

yok said...

hahahahahahaha

zarf_iera said...

hahahahaha...budusss!!!mne de kitrg ber'baby' baby dol!nyway..thanx..huhu..
merasa ak msuk sepital kt US. :P

p/s:ak ciap wat ct scan dowh...mcm kritikal la konon.hahaha...

MOFASAD said...

baby, malam nanti w nak g mancing taw

moyu said...

hahahaha
sk ati je wat citer...
huhuhuu
so dr pe yg zarf komen...
yg slh dlm citer 2 just bab baby je la ye???
yg len sumer tol...
hahahaha

zarf_iera said...

ira!!!hahahaha....mostly salah ok! ak x lyn mat saleh.keji gile!hahahahaha....jap2..sume salah!cter daud ni xley pakai!hahahaha

DAUD said...

sory lah,
x sempat nk interbiu saksi,
so kn create cite sendiri

DuniakuAbstrak said...

hahaha bleh plak cancel-cancel taubat

mr.syazwan said...

ni namanya x ikhlas ni

hahaha

Robot | Sakti said...

hehehe

terbaik nya.

Afraa Maisa said...

ohokk.. kisah benar ke ni..? -_-"

Afraa Maisa said...
This comment has been removed by the author.
♥ p a A n i ♥ said...

hahahha menyesal die menyesal?? ampeh tol

DAUD said...

dunia abstrak,
syazwan
paani

>huhu, aku melawak je. tapi ramai je kot orang camtu. kata da tobat, tetibe esok wat lagi.

DAUD said...

robot> TQ

DAUD said...

afraa > rekaan semata-mata. kalau sama, hanyalah kebetulan. huhu

fyqa_affyqa said...

hhahaa.. lawak tol..

sahromnasrudin said...

alamak..ciannya..walau apepun, stay cool ok....teruskan hidup agar keceriaan terus terserlah..

- GC - said...

ekekekeke. padan muka

HEROICzero said...

hai baby. jom pegi hospital, awek nursing baru2 masuk~

Heidi Shafiq said...

hahaha.. mane bleh reverse taubat.. :P