Sunday, August 9, 2009

Arak:Selangor tidak larang

pagi semalam (sabtu 8.8.09) dengan kemalasan g klas law, ak g la gak. tp b4 tu gi isi minyak. n nampaklah tajuk di atas di muka depan utusan. balik je klas buka utusan online. so, ni nak komen sikitla sebagai seorang warga malaysia melayu islam.

1. serius pelik tengok tajuk tu sebab ustaz n ustazah cakap dulu arak ni air kencing setan. haram diminum, kalau keja bawak lori arak pun da leh kira berdosa, lagi la jualkan. dan yang lagi pelik nape selangor tidak larang, sedangkan ramai penduduk beragama islam dan orang yang buat keputusan ni pun islam, menteri besar dia.

2. sebelum korang buruk sangka kat mane2 pihak, meh den terang sikit pe yang den paham. dia tulis "kerajaan negeri meminta semua premis perniagaan, pasar raya dan kedai serbaneka yang menjual arak mengamalkan konsep kawalan sendiri bagi membendung penjualan minuman keras kepada orang Islam dan remaja bawah umur" copy dari utusan online.

3. persoalannya adakah konsep ini berjaya? sedangkan selama dilarang ini pun, ramai je orang islam dan remaja di bawah umur membeli arak. dan dengan yakinnya aku rase ia akan bertambah buruk. kenapa?

4. cube kita perhatikan penjualan rokok. walaupun larangan menjual kpd remaja bawah umur, terlalu ramai pelajar yang berpakaian sekolah membelinya, baik di kedai yang tersorok mahupun di kedang yang terang benderang. dan perkara ini juga akan bakal terjadi kepada penjualan arak, sebab xda penjual islam yang jual arak. yang ada penjual bukan islam.

5. sedangkan ramai orang islam x tau hukum agama, janganlah harapkan orang bukan islam yang ajarkan kita.

6. saya berharap kita dapatlah menjaga keluarga, saudara dan rakan2 kita dan elakkan mereka terjebak dengan air kencing setan ini. saya juga berharap agar ada pihak-pihak yang lebih besar pengaruhnya berjuang terutama yang kata berjuang untuk rakyat, untuk melayu, untuk islam, agar dapat mengelakkan perkara yang mungkin membarah ini nnt.

7. kenyataan yang akan dikeluarkan dibawah bukan nk membangkitkan sentimen perkauman atau politik, tapi pikir je la sendiri.

8. kenapa hari tu ramai yang menyertai demonstrasi pemansuhan ISA, sedangkan ia terang2 ingin dirombak dan dulu masa dia sebok tahan orang melayu xda yang nak mansuhkan, lepas kes hindraf je sebuk sume nak mansuhkan.

9. kenapa pulak bile selangor mengeluarkan undang-undang seperti ini, semua orang senyap atau semua orang nak bereksperimen, tunggu dan lihat kesannya dulu?

10. Adakah warga malaysia melayu islam kini, suka menolong membela nasib rakannya tetapi malas menjaga nasib negara bangsa dan agama sendiri?

11. kalau ya, dalam 10 tahun lagi x mustahil rakyat malaysia melayu islam akan terus merempat di tanah nenek moyang mereka ini mengharap hak istimewa mereka yang mereka sendiri bunuh tuannya (sultan).

No comments: