Friday, April 9, 2010

hak cipta (copy right)

tahukah anda apa itu hak cipta mahupun copyright? yang aku paham la, pe yang kita wat, yang kita hasilkan, tak kira lah gambar, karangan mahupun kereta mainan, itu adalah harta kita. jadi kita boleh jual idea kita tu dengan harga yang kita sukalah. x leh suka-suka orang nak cetak rompak.

ada sesetengah blog tu dia memang tulis hak cipta terpelihara, x boleh di gunakan tanpa kebenaran. dan kat blog ni xda. sebab aku rase xda sapa yang berminat nak copy paste cerita-cerita bosan aku ni. rupa-rupanya ada gak yang berkenan.

so kalau berkenan leh je nak copy paste. memang tak larang, tapi tolonglah beritahu aku. x pun credit kn lah kat post korang tu nanti. lagi satu jauhilah plagiarism. huh...

11 comments:

@sm@lin@ said...

yeah...tepat sekali..tiba2 boleh tertangkap.mantap ah

DAUD said...

x mantap pun,
malam ku kini hilang serinya.

@sm@lin@ said...

relaks2..ko patut bangga sebab ade peminat senyap..haha

moyu said...

huhu..
sbr je la...
sumer org tau post 2 abg nye...
xpe la..
org yg wat 2, phm2 sndr la

DAUD said...

tapi tadi pagi masih nasi lemak teh o suam lagi.
masih dikedai pelayan seberang,
diseberang kilang arak,
mengingati seorang kekasih.
sorang je. huhu

LaDy_vicQa said...

post yang mane ek? kat mane? teringin gak nak tgok.. waa.. glamer ar u

moyu said...

huhu
kekasih 2 pun slalu igt kat awk je...

DAUD said...
This comment has been removed by the author.
DAUD said...

http://daudsalim.blogspot.com/2010/03/nasi-lemak-teh-o-suam.html

http://doomsdayout.blogspot.com/2010/04/nasi-lemak-power-vs-daging-mentah-mahal.html

DAUD said...

tu kn tanya kekasih saya la ye cik zaahira ayu
tapi saya yakin dia sentiasa ingat saya.
haha

LaDy_vicQa said...

oo..
i dah bace dah..
gila ape dia tu..
jap2..
dat "pencuri@pentipoo" tu kawan u gak la eh?
kenal u la?
tak malu ke dia tu