Wednesday, October 14, 2009

final exam menjelang assignment berlambak

setiap kali final exam menjelang, tiap kali tu la lecturer baru sekonyoh-konyoh nak bagi assigment. kenapa perkara seperti ini terjadi dan macam mana nak tangani nya?

1. sebagai seorang pelajar, sudah tentu hamba nak menyalahkan pensyarah-pensyarah yang da tua dan sungguh berpengalaman itu. sebabnya tindakan mereka itu sungguh tidak patut dan tak membantu dalam menjana minda cemerlang pelajar-lajar kesayangan mereka.

2. tak tahu la aku kalau kat universiti korang lecturer tak macam ni. kat sini, terutamanya mechanical engineering, universiti malaya kebanyakan nya macam ni. dan kesannya kat kitorang sume. bilenya nk study klu asyik wat esemen je. tol x kawan2?

3. so disini ingin aku mencadangkan beberapa care untuk mengurangkan atau mengelakkan perkara ini berlaku, dan anda semua sangat di alu-alukan memberikan sedikit sebanyak pandangan dan cadangan serta komen.

4. caranya ialah, apakata assignment sume diberikan di awal semester bukan di akhir semester. memang la ramai yang akan kata, belum belajar, macam mane nak buat. tapi boleh je sebenarnya, korang (lebih tepat aku) mase da hujung sem ni pun bukan tau ape yang di ajarkan, sebab dalam kelas ada badan je, jiwa tak ada.

5. jadinya, pabila esemen telah selesai awal2, boleh la kita semua fokus bila final exam menjelang. bukan kita (pelajar) je yang dapat faedah, pensyarah pun akan senang mase tu. mereka cume perlu fikir buat soalan exam. tak gitu pensyarah??

6. satu lagi idea paling best, tapi pasti sangat jarang dipraktikkan. jangan bagi esemen. haha.

7. aku tulis ni sebab, skang, pada masa ini, aku ada satu esemen bagi setiap subjek yang aku amik. kire2 ada 6 esemen la ni, n nk kena submit sume minggu ni n minggu depan. anda pula bagaiman??

8. selamat buat esemen dan study ye kawan2. semoga kita semua berjaya wat esemen, jwb exam, kerjaya dan jgn lupa rukun islam.

15 comments:

s h e said...

AKU PALING SOKONG NO.6 daud.

gagagaga.


gdlck!

moyu said...

tol2...
byk tol assgnmnt...
x msk ngan test + lab rprt lg...
png2...
hahaha

DAUD said...

she>aku pun sgt stuju,
jgn bg esemen, kn senang, haha,
lg best x yah kire attendant.

moyu>sian png,
png2 g tdo.

zarf_iera said...

taw xpe..aku pn tensi ngan esaimen.last sem g best.ngah stdy week,lctrr bg esaimen.b4 blek cuti sem kne submit.almtnye ak mmg x anta la esaimen 2..dh r esaimen yg brtngguh tngguh byk lg.nk stdy lg.mmg siot btol. penghbisannye..sbjek 2 la aku dpt F.hahahaha...(agk bngge d c2)

mizahanafi said...

aku suke no 6.HAHA

Anonymous said...

ko t'tinggal 1 step....step dia ikut suke.....klu nk anta kne wt n klu mlas xyah wt n xyah anta...tp final kne score 100%...100% final pn 70% dr keseluruhan...tmbah attndnt 10% da 80%...so still leh dpt A-....hahhhaa

DAUD said...

kesimpulannya,
semua org sokong la ni e
esemen jgn bg last minit.

moyu said...

xyah la attendance...
wat payah je...
ajar bdk nipu je attendance 2...
ye la..
suh org sign kan...
hahaha
jgn bg esemen last min...
n byk sgt...
kelam kabut...
smpi kafe jd cc...
huhu

DAUD said...

16okt09, jam 1 pg, UM- cafe kolej 12 telah menjadi cyber cafe kerana terlalu bayak laptop yang dibawa oleh penghuni2 ke cafe untuk wat esemen.

ini da langgar peraturan cafe.
huhu

Izzat said...

ngahahahaha statement 7 ak paling sokong!

farae said...

setuju!time nak dekat cuti nak dekat exam lah baru rasa macam penuntut IPTA berjaya.hoyeah~

mohd ikhwan abdullah said...

aku ade 1 asenmen je..n grup asgmen..
tp pnat2 wat pn..kne reject dek ketua ak..da la x phm ape yg die nk suh ak wat..haihhh

DAUD said...

huhu,
sedihnya ko wan.
ish2

LaDy_vicQa said...

hm... mana2 uni pun same gak...
tulah masalahnye..
pstu jgn salahkan pelajar kalo tak ikot guideline(senang kata menciplak previous assignment) sbb dah tak cukup masa..
memang tak menjana minda langsung..

DAUD said...

tol2,
nk kite wat perfect, tp dia pun bg last minute,
nk kite score, tp diorg pun kcu fokus kita.