Thursday, October 29, 2009

peperiksaan

i
bagaikan 1 peperangan,
yang disertai para pahlawan,
dengan buku, kertas dan pena,
bukan pedang, panah dan kuda,
dalam bilik sejuk beku,
bukan padang pasir gersang,
mencari satu pemenang,
yang pulang dengan tawa,
meninggalkan si kalah,
terkulai layu menunggu peperangan lain.

belajarlah dikau menjadi pejuang,
dan pulang dengan girang bertemu ayah bonda,
jangan layu menunggu esok untuk bangkit,
kerana mungkin esok hanya tinggal nama.

ii
bagaikan 1 pertandingan,
yang disertai cerdik pandai,
menguji kepintaran dan kekuatan,
mencari satu wira yang bakal memimpin,
membina perpustakaan menjadi ulat buku,
yang hanya menghafal dan diberikan nilai angka,
memberi kasta membeza kedudukan,
dengan hanya melihat angka statistik yang tempang.

belajarlah menjadi pemimpin,
yang bisa membina piramid,
bukan hanya melatih ulat,
agar tiada lagi statistik tempang,
menjajah minda masa depan.

dah lama rasanya tak post puisi, puisi ni dibuat atas mood exam. dan sekarang ni rase gembira kerana di hari keempat study week, aku baru leh nk fokus kat exam. before ni just pikir pasal esemen dan presentation saja.
kepada rakan-rakan yang ada exam, gud luck. kepada yang sesiapa yang baca, maafkn daku andai ada kesalan dan doakan kejayaang aku sekali ye.

10 comments:

moyu said...

harap2 kt sumer sme2 b'jaya...
huhuhu
gud luck!!!

DAUD said...

gud luck gak,
jgn la pk sangat subjek yg 1 jam kedit tu
huhu
biar pass je sudah la,
x efek sangat pun

zyRa j said...

daud!gdluck exam!

DAUD said...

tq ros

SyAhmaN said...

Daud...eh daus...
gud luck... study weh..
bkn main futsal..
=>

DAUD said...

study2 gak,
futsal perlu juga,
penenang minda,
pembakar lemak,
penghibur hati.
huhu

muhamad radzie said...

daud..knpa eja "kejayaang tp bukan kejayaan?"
nok jadi ore ganu ko?

ikhw@n said...

perggg....t'sentuh aku bce puisi ko nie....naik smgt aku nk stdy tau....ko wt sndri ke puisi nie???haa....pas nie leh la wt puisi cinta lak....bru aku da smgt mncari cinta aku....hahhaha

DAUD said...

rodi...
sowi a, tersalah.
huhu.

ikhwan...
haah aku wat sendri,
nk yg jiwang2 e,
kat blah kanan blog ni ada label,
ko click kat puisiku.

zarf_iera said...

gud luck my fwen...:)