Monday, July 13, 2009

PPSMI da mansuh

1. aku menyokong pemansuhan PPSMI ini. even undi kat blog DR.M menunjukkan ramai yg x stuju.

2. sebab yg paling utama adalah kesian kat pelajar2 luar bandar.

3. diorang ni kurang gile terdedah ngan BI, kat sekolah pun cikgu BI diorg x bape power, tambah lagi subjek Math n Sains yang susah. bile susah+ ngan x paham, jadilah malas nak study. kan kesian tu.

4. x macam budak2 di bandar, yg BI mmg diorg gune. klu x guna pun, hari2 dengar Hits or fly fm. so x bermasalah sangat la. lagipun kat bandar bnyk pusat tuisyen. cari je kat cerok mane. mesti ada nya. klu kat luar bandar, nak cari kat mane? bawah pokok durian ke?

5. cerite tentang undi yg mengatakan majoriti x stuju ngan pemansuhan PPSMI. secara logik akalnya, mereka yang mengundi ini mestilah mempunyai rangkaian internet. klu x power pun stil ada. n serase saya, kat mesia ni, internet ada kat bandar je. nak kate setiap rumah ada internet pun boleh. dan sesiapa yg menggunakan internet, selalunya ada basic BI yang agak bagus.

6. bagi mereka yang duduk diluar bandar pula, kebarangkalian untuk mempunyai internet adalah rendah. kadang2 3g pun xda. nk kate dalam 1 kampung xda internet langsung pun boleh tau. so macam manelah mereka nak vote.

7. cadangan saya, daripada kita sibuk2 gaduh tentang PPSMI ini, baik kerajaan, bagi peruntukan kat kampung2 upgrade internet.

8. kalau x buat camtu, sian budak luar bandar yg akan terus tertinggal. dahla, kemudahan sedikit, ilmu pun sedikit, cam ne nk hidup dalam era globalisasi. tol x?

9. ini adalah opinion semata2, saya x kesah pun. saye ok je, just menyuarakan pandangan org kampung, bdak2 kampung yg xda internet, xda tempat nk bg pendapat tntg kesusahan mereka.

9 comments:

Khairul Anuar Mohamed said...

kecewa dengan keputusan ini!

Muhammad Tarmizi bin Kamaruddin said...

Tahun 2012 baru mansuh PPSMI. Sekarang ada lagi PPSMI, kena tunggu lagi 3 tahun...

moyu said...

wat msni mmg elk mansuhkan dl...
sbb de yg t'tggl sbb blaja dlm b.i...
wat ms ni fokus dlm sub b.i dl...
cr cara yg blh wat bdk rs b.i. 2 sng...
pas2 br leh nk wat ppsmi ni...
(just an opinion.. huhu)

Anonymous said...

good article...

Dr M tu bukan budak kampung btol pon...kalo pure bdk kg...blaja nk masuk U susah...sume orang bkn cam die..power BI,gifted...hari ni cadang taun depan laksana...gila apa...


saya bukan membantah PPSMI...tpi saya mmbnth tempoh melaksanakannya...x smpai setaun cdgn dibuat suda trlaksana...2002 cdg..2003 laksana..

oi cekgu ngn student blom sedar dr kejutan da kene ikut...kursus xdak,persediaan xdak..tros buat...igt dorg robot??ksian woo~

adakah disebabkan Dr M nk namenye disbut sbagai org y bjasa dlm PPSMI??adakah pabila kini PPSMI dimansuhkn die merajuk x berlagu??...

Dr M...mmg insan hbat dlm pembangunan dan pemodenan negara..tpi bukan dlm pembangunan insaniah...

fyQa_apyp said...

new look huh..
btw.. guru n murid yang jd mangsa...
thats all

JIWA KOSONG said...

kalau x mula dari skrang bila lagi?
xkan nak manjakan anak melayu jek..
biar dorunk rasa susah bi tu
baru ilmu tu lekat dalam hati..
lagipon, buku skrang mostly in BI..
so? apa salahnya..
nak mahsuhkan pulak..
pelek tul la ngan kepimpinan skrang..
kejap ye..kejap tidak
dorunk ingat ni main2 ke..
anak melayu dah lama ketinggalan..
sedarlah wahai bangsaku..

cinta kita said...

hurmm..actually decision by gov seems bit political to me..they implemented sumthing without ..thinking the effects..
to me, personally ,they cannot just ended ppsmi by the year 2012 since some of the students have started to learn their science and math in english..
at least let the batch finished wut they have started..
its not easy to shift from one language to another..
imagine if b4 this since standard 1 you have learn all the terminologies in english but by the year 2012 you need to learn the terms again in bm..thats kinda waste..besides,wut wrong wif lerning math+science in english??i think its better since when the students enter matriculation or uni, they need to learn in enghlish..all the mateials+references are in english..so why not prepare the younger generations earlier??
bak kata pepatah melayu:"bersusah2 dahulu,bersenang2 kemudian" (~_~)!!..

p/s:just an opinion by me..

Apecxz said...

Menarik artikel lu beb.

Mari aku bg selai analogy before bg aku nye opinion.

Time first time org invent train, time tu gune arang je mau idopkan itu engine. So, that's the basic. As time passes by, engineers (ko bkal engineer gak kn..hehe) improve the implementation dari gune arang, gune letrik ke hape sume. Body train tu pun ade perubahan from time to time. Amid the improvement process, mesti ade trial and error, yang tak kene sana sini, untuk ensure train tu makin cool, makin efficient. But, ade ke org revert balik bende alah tu dari gune yang baru, kepada gune style old school yang perhaps kurang efficient.

Macam tu la jugak, ngn education system kite ni kan. Kalau time awal2 nk tuka jadi english ntk math n english ni, orang sume bising. Tapi ade orang gak yang sokong. Biase la tu, bile nk buat bende baru, ade je org critic and ade org fikir positive. (Yang ni aku lupe bg analogy, tp biase la, org kalau invent something new kan org kate gile). Lepas tu, bile dah jalan english for math n english, tak dapek ar nk biarkan die bejaya dengan sendirinye. Aku paham masalah bdk2 suburban, sbb aku dlu pn sekolah kampong je. Sekolah rendah ade 6 kelas je, djh 1 smpai 6 satu kelas je tiap2 satu. Tapi, mcm analogy yg aku bg td, bile dah buat something, kenapa nk kene patah balik? Masalah nye, bukan budak2 tu susah nk fhm. Tapi, tenaga pengajar nye tu yg kne improve. Memang ade cecekgu kne gi hantar kursus seminggu dua time cuti ntk polish english, but, come on, language isn't something that can be learned in just a snap. Kalau cikgu pandai aja and betul caranye, susah mcm mane pn bdk2 tu nk blaja, mesti boleh jugak, betul tak?
So, dari dok bazir duit revert ke bm balik semula, why not kite gune duit tu ntk bg allowance kt cecekgu tu bg diorg gi belaja english btul2. Bukan just kursus sesekali je.

Kite sume mesti ade adik, sedare mare, yang still skola. Tak ke kesian kt diorg, dari djh 1 da english, skang da f1, alih2 nanti kene revert balik. Pening kepala tak agak-agaknya?

Aku takut, bile asik tuka2 mcm ni tanpa fikir panjang, bukan lagi baik, tapi budak2 kita lagi tetinggal jauh nanti. Yela, kalau kereta, kejap ko bg diesel, kejap ko bg petrol, tak ke jahanam enjin lame2?

Just my two cents beb. :D

Apecxz said...

One more thing tetinggal, macam mana dgn students malaysia yang BPG hantar gi oversea blaja science math. Diorg ade yang tak habis pun lagi study. Balik2 nanti? BM balik? Tak ke bazir gak duit sponsor diorg study jauh2 tapi pastu tukar balik semula. Kan?

Hehe again, just aku punye dua sen. :D