Wednesday, November 24, 2010

stop child abuse

sesal pendera

api yang dulu marak,
kini telah padam,
tinggalkan kayu yang terbakar,
menjadi abu dan debu,
begitulah amarah,
yang dulu marak,
kini telah padam,
memadam ikatan,
meninggalkan dendam.

dulu kau ku penjara,
ku ikat di pokok kerangga,
ku pukul dahan segala,
ku cucuh api bara,
ku cemuh dengan kata-kata,
agar kau tahu siapa berkuasa.

tapi kini aku terpenjara,
senyum kendur tawa hambar,
berteman tangis hiba,
dan esak panjang,
sendiri disini,
mengenang sejarah darah kita.

entry ni dibuat untuk join kempen stop child abuse.
pada aku, penderaan yang paling aku rasa teruk sekali adalah penderaan mental. contohnya budak-budak yang hari-hari kena maki hamun. mungkin orang tak nampak, tapi ia berikan kesan yang mendalam pada bebudak tu.



unicef

4 comments:

Amirrah Zawani said...

betul2..
stop child abuse..
kesian lah kanak2 tu..

Robot | Sakti said...

yup.
thats rite.

:)

Heidi Shafiq said...

kanak2 pun ade hak.. :)

moyu said...

saya suke puisi ni...
mendalam maksud nye...